Skip to content

Proljeće u Karlovcu

Karlovčani i gosti našeg grada, ovog proljeća mogu uživati u zaista mnogobrojnim događanjima, bilo samo kao promatrači, bilo kao sudionici ili, čak, natjecatelji

Grad parkova. Grad u parku. Grad zelenila. Sve to su česti epiteti Karlovca, jednog od zasigurno najzelenijih gradova Hrvatske, a koji govore da je proljeće bez ikakve sumnje jedan od najboljih trenutaka da se odlučite za posjet Karlovcu.

Iako i zima ima svoje čari, i sami Karlovčani kao da se bude iz dugog zimskog sna kada diljem grada procvjetaju i razlistaju se tisuće krošnji, zašarene se mnogobrojni gradski cvjetnjaci i četiri rijeke poprime tirkizno-plavu boju pod vedrim i sunčanim nebom.

U organizaciji Turističke zajednice grada Karlovca ove će godine sve čarolije karlovačkog proljeća uveličati i nova manifestacija – “Proljeće u Karlovcu” – koja će se, poput i samog proljeća, raširiti praktički cijelim gradom!

Kako sami Karlovčani, tako i svi , moći će ovog proljeća uživati u zaista mnogobrojnim događanjima, bilo samo kao promatrači, bilo kao sudionici ili, čak, natjecatelji.

Poučne šetnje gradom, neke od njih i u pratnji kostimiranih osoba iz bogate karlovačke povijesti, zanimljive radionice, igre za najmlađe, glazba, gastro iznenađenja… sve to samo je dio onog što vam nudi ovo proljeće u Karlovcu. Ili – „Proljeće u Karlovcu“!

Što, gdje, kada?

Već i prije kalendarskog početka proljeća, Udruga turističkih vodiča Bastion pokrenula je subotnje ture gradom namijenjene jednako lokalcima i turistima. Subotama, s polaskom na lokacijama u samom središtu grada, kreću besplatne tematske šetnje, koje će često pratiti i kostimirane osobe iz bogate karlovačke povijesti pa će vam, primjerice, Nikola Tesla „glavom i bradom“ govoriti o svom školovanju u Gimnaziji i životu u Karlovcu. Na nekima od šetnji moći ćete saznati zanimljivosti iz starih vremena, na nekima naučiti „karlovački jezik“, a neke će biti posvećene povijesti koja se upravo stvara, kao što je tematska šetnja posvećena karlovačkim muralima. Dva posebna razgleda na temu in situ izložbe Vrata Zvijezde priprema i Gradski muzej Karlovac.

Također subotom u 11 sati mališani će na zabavan, ali i koristan način, vrijeme moći provoditi kod karlovačkog slatkovodnog akvarija Aquatika. Tamo ih očekuju zanimljive radionice, ali i aktivno druženje na dječjem poligonu. Dakako, sve to može biti i samo uvod ili prateća aktivnost uz obilazak jedinstvenog karlovačkog akvarija i svega što on nudi.

Uskršnji vikend obilježit će i potraga za pisanicama na promenadi i u Zvijezdi – sa svojim raskošnim šetnicama, stotinama stabala i ukrasnog grmlja, karlovačka promenada idealna je pozornica za potragu za „uskršnjim blagom“, ali i za to da dječaci i djevojčice saznaju nešto novo i nešto više o svom „gradu u parku“, a isto vrijedi i za obližnju Zvijezdu sa svojim tajnovitim starim haustorima, kulturno-povijesnim spomenicima i brojnim skrivenim mjestima. Turistička agencija KAMAT pripremila je dvije potrage, za najmlađe klince, i za one malo starije, ali oprezno – pisanice za kojima se traga nisu one koje će svi zasigurno odmah ugledati! Naime, članovi Udruge likovnih autora Karlovca ULAK oslikavaju dvije velike jednometarske pisanice koje će dodati uskršnji ugođaj u središtu grada.

Za svibanj Turistička agencija Croatia Open Land priprema zanimljive radionice „čvorologije“, slackline i ziplinea, a HPD Martinščak promotivnu šetnju po novoj planinarskoj stazi.

Na šetalištu, popularnoj promenadi, pak, svake je subote zagarantirano uživanje i opuštanje uz glazbu na Glazbenom paviljonu. U početku će glazba biti s razglasa, a bude li prilike svoje će umijeće karlovačke glazbene snage pokazati i uživo!

Proljeće za sladokusce

Dakako, u cijeloj priči nisu zaboravljeni i ljubitelji dobrog zalogaja. Nakon vrlo uspješnih prošlogodišnjih akcija s jelima od piva i jelima od gljiva, ovog proljeća središnja „tema“ u brojnim karlovačkim restoranima bit će – riba! Uostalom, osim što je grad parkova i zelenila, Karlovac je nadaleko poznat kao grad na četiri rijeke, no riblji specijaliteti neće dolaziti samo iz četiri karlovačke ljepotice, već i iz morskih dubina.

Osim vrsnih chefova u restoranima, kuhat će i buduće kulinarske zvijezde. Trgovačko-ugostiteljska škola, smještena u samom srcu grada, priprema za ovo proljeće nekoliko malih gastro-evenata poput prošle godine vrlo uspjele Fišijade.

Je li to sve? Naravno da nije. Zato nemojte propustiti pogledati sva ažuriranja na stranici Visit Karlovac, na kojoj su objavljeni i detaljni programi i ponude ovog zanimljivog i sadržajnog, a uvjereni smo i toplog i sunčanog karlovačkog proljeća.

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Kupa: Stoljeća uz rijeku

Kažu kako u gradu na četiri rijeke svatko ima svoju rijeku miljenicu. Je li to Korana sa svojim slapom, smaragdna