Skip to content

Otkrijmo povijesne tajne Starog grada Dubovca

Na brijegu ponad Kupe, često obavijen bijelim pramenovima magle, već se stoljećima ponosno izdiže Stari grad Dubovac – dom najpoznatijih hrvatskih plemića, ali i divna škrinja puna mnogih tajni.

Vjerujem da moja želja iz djetinjstva – ona da budem princeza i imam dvorac – nije bila apsolutno po ničemu posebna. S vremenom, prije ili kasnije shvatimo da su priče o dvorcima i princezama uglavnom plod mašte nekog talentiranog pisca i zanesenih djevojčica, sve dok nas neki put slučajno ne odvede na mjesto koje bajku pretvara u stvarnost. Takva se stvar meni dogodila u Karlovcu ugledavši Stari grad Dubovac, dvorac iznad Kupe i najstariji gradski spomenik.

Baš onako kako sam savršen dvorac zamišljala dok sam bila malena: s okruglim kulama, špicastim krovovima, okružen mističnom maglom i lijepom zelenom šumom. Po šumi, hrastovoj (dubovoj), dobio je i svoje ime, a povijest kaže da je utvrda tamo postojala još u 13. stoljeću. Lijepe i snažne kamene zidove dobio je ipak nešto kasnije, a sredinom prošlog stoljeća prošao je kroz cjelovitu rekonstrukciju.

Dubovac nekada

No, počeci Dubovca sežu mnogo dalje u prošlost. Humak na kojem se nalazi dvorac bio je dom ljudi još tri tisuće godina prije naše ere, kako pokazuju ostaci pronađeni na tom mjestu. Kasnije je dvorac bio dom najpoznatijih hrvatskih plemića Zrinskih i Frankopana, a u konačnici ga je od njih otkupila vojska kako bi s visine mogla paziti da izgradnja Karlovca, kao zvjezdastog obrambenog grada, protječe u najboljem redu. Tijekom godina, pojavila se legenda kako iz bunara u dvorcu do zvjezdastog dijela grada vodi tajni podzemni prolaz, no unatoč raznim istraživanjima, u stvarnosti nikad nije pronađen.

Danas dvorac živi svoje mirnije dane i prvenstveno predstavlja turističku atrakciju i podsjetnik na zanimljivu povijest ovog kraja. U najvišoj, Branič-kuli, moguće je pogledati zanimljiv muzejski postav, a u dvorištu pojesti nešto ukusno s menija tamošnjeg restorana. A pogled koji se pruža s kule posebno je dojmljiv u suton i idealan za najinstagramičnije trenutke vašeg odmora!

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

Grab sačuvan u Grabriku

Grabrik je mali grad unutar grada Karlovca te je, unatoč svemu potrebnome u modernom načinu života, jedna od najzelenijih gradskih