Skip to content

Paviljon Katzler, karlovački kabinet čuda

Premda je Paviljon Katzler najmanji turistički centar na svijetu, u njegovu bogatstvu lako se izgubiti. Ovo je suvenirnica, muzej i galerija, riznica kulture i povijesti, informacijski punkt i najljepši foto kutak, okupljalište i sastajalište, početak i kraj svake karlovačke promenade. A jedva pet ljudi u nj stane!

Davne 1891. godine Karlovac je imao tek 10 tisuća stanovnika, no Društvo za poljepšavanje grada već tada se brinulo da njegovi stanovnici žive lijepo i dišu zdravo. Njegovom zaslugom Karlovac je dobio bajkoviti drvored pored Velike kavane, ali i preslatki mali paviljon koji je prije 130 godina predstavljao naš rastući grad na Gospodarskoj izložbi u Zagrebu – i otad ga nije prestao ponosno predstavljati svim njegovim žiteljima i posjetiteljima.

Po povratku iz Zagreba, paviljona se brižno prihvatio prvi stručni gradski vrtlar Engelbert Hajek koji ga je smjestio na sadašnju lokaciju na samom ulazu u Promenadu, a nekoliko godina kasnije paviljon je dobio novog vlasnika po kojemu i danas nosi ime. Wilhelm Friedrich Katzler bio je glavni vrtlar dvorca Lužnica kraj Zaprešića i sa svojim sinovima je pretvorio paviljon u čuvenu gradsku oazu rajskih tekstura, boja i mirisa. Čak i usred ledenih zima, u futurističkim staklenicima Katzlerovih razlijegale su se opojne arome ciklama i azaleja, egzotičnih orhideja i svog začinskog bilja koje možete zamisliti, a Paviljon Katzler bio je izlog njihova talenta, truda i mara, cvjećarnica koja nije samo pratila, nego i stvarala europske trendove.

Paviljon Katzler – najšarmantniji turistički centar

Zapušten nakon Drugog svjetskog rata i temeljito oštećen u Domovinskom ratu, neuništivi Paviljon Katzler početkom ovog stoljeća zakoračio je u novu mladost. Ovo je sada najmanji – ali najšarmantniji – turistički centar s najvećom gustoćom povijesnih artefakata i originalnih suvenira po kvadratnom metru, pravi kabinet čuda koji je u minijaturan prostor sabio čitavo vrijeme i postao svjedok prošlosti, ponos sadašnjosti i zalog budućnosti našeg prekrasnog grada.

Poslušajte njegove priče, prolistajte njegove knjige, razgledajte njegova blaga, prisvojite njegove uspomene i ponesite Karlovac sa sobom gdje god vas odnese put. Zavirite unutra i shvatit ćete koliko mnogo stane u tako malo.

Pročitajte i ovo:

Kultura i baština

5 razloga zašto Edison nije obično kino

Kino Edison važan je dio kulturno-povijesne baštine grada na četiri rijeke i na mnoge generacije lokalnih filmofila ostavilo je neizbrisiv

Kultura i baština

Mali vodič kroz karlovačke murale

Karlovac je poznat kao grad na četiri rijeke, nerijetko ga nazivaju i gradom parkova, ali ne bi nas trebalo nimalo