Skip to content

Mala priča o Velikoj Promenadi

Doći u Karlovac, a ne prošetati Velikom Promenadom? Ma ni čut’! Popularno gradsko šetalište savršen je primjer spoja urbanog i prirodnog te mjesto na kojemu ćete dobro napuniti baterije, a možda svjedočiti i nekom zanimljivom događanju na otvorenom.

Velika Promenada ili Šetalište dr. Franje Tuđmana dio je šetnice oko stare Zvijezde, a pruža se uz rub zelenog šanca od početka Radićeve ulice pa do kazališta Zorin dom. Šetalište je specifično po peteroredu divljih kestenova, a uz njega se poredalo i 11 starih građanskih kuća sagrađenih u drugoj polovici 19. stoljeća. Upravo u tom razdoblju počelo je sustavno uređenje Promenade i ostalih gradskih parkovnih površina, zahvaljujući angažmanu nekadašnjeg Društva za poljepšavanje grada. Već su naši stari dobro znali gdje je pravo mjesto za šetnju!

Velika Promenada danas je omiljeno mjesto mnogih za odmor i bijeg od užurbane svakodnevice pod hladovinom stoljetnih stabala. Odmah uz nju proteže se park u šancu s cvjetnim nasadima koji je pravi užitak za oko i nepresušna foto inspiracija. Na samom početku šetališta dočekat će vas brončani spomenik žabi, dok ćete na suprotnom kraju naići na kružni Glazbeni paviljon. Tijekom šetnje, pozornost će vam privući i romantična klupica s naslikanim srcima, idealna za odmor u društvu najdraže polovice.

Međutim, Promenada nije uvijek mirna i tiha. Mjesto je to gdje se svake godine održava nekoliko važnih događanja koja privuku velik broj građana te posjetitelja iz drugih dijelova Hrvatske. Na Promenadi se, primjerice, krajem ljeta odvija dio programa nadaleko poznatih Dana piva, a zimi karlovačkog Adventa. Ovdje se održavaju i izložbe na otvorenom, dječje radionice, koncertni nastupi te razne ostale zabavne aktivnosti za velike i male.

Zanimljiva je i svestrana ta Promenada, zar ne? Prošetajte se, razgledajte, opustite se – uvijek ste dobrodošli!

Mala priča o Velikoj Promenadi
Foto: Denis Stošić

Pročitajte i ovo:

U prirodi

Upoznajte karlovački arboretum

Osim što je nadaleko poznat kao grad na četiri rijeke, Karlovac je ujedno i grad parkova, bogat predivnim šetalištima, perivojima