Skip to content

Karlovačke sirene – tajna sirena s karlovačkog grba

Postoje li sirene?

Znanstvenici među vama reći će da ne postoje jer je biološki nemoguće. Ljubitelji priča se slažu da su one plod mašte i da postoje u bajkama i legendama. Povjesničari će naglasiti da sirene postoje samo na grbovima i zastavama. A ako Karlovčanima postavite to pitanje, dobit ćete odgovor u obliku zagonetnog smješka.

SIRENE S KARLOVAČKOG GRBA

Sirene su dio karlovačkog grba i to je jedini dokaz da one doista i postoje. Barem na grbu. Znanost koja proučava postanak i razvoj grbova naziva se heraldika ili grboslovlje. Znanost koja proučava sirene još nije dobila svoj službeni naziv. Ipak, da budemo malo znanstveni, krenut ćemo s činjenicama. Karlovački grb nastao je u doba proglašenja Karlovca slobodnim kraljevskim gradom i prvi put se pojavljuje 1781. godine u povelji cara Josipa II.

Svaki grb, pa tako i karlovački, sastoji se od četiri elementa, a to su štit, kaciga, nakit i plašt. Štit na karlovačkom grbu u desnom gornjem kutu ima ukrižena sidra kao simbol lučkog grada, ali i nade u bolju budućnost. U lijevom gornjem kutu je povijesni hrvatski grb s crveno-bijelim poljima, a na donjoj polovici grba su bedemi grada s dvije rijeke, Kupom i Koranom, te suncem i polumjesecom iznad njih. U samom centru štita nalazi se manji štit s inicijalima Josipa II. Iznad štita nalazi se kruna kao oznaka dostojanstva, u čast osnivača grada nadvojvode Karla po kojem je Karlovac i dobio ime.

Sirene drže grb grada Karlovca i vjerno ga nose i čuvaju skoro četvrt tisućljeća. Zato ih volimo. Simbolika sirena uz grbove obično označava rječitost i moć uvjeravanja riječima. U skladu s time, potrudit ćemo se uvjeriti vas da sirene postoje. Ako uspijemo, možda ćete na trenutak ugledati njihovu sjenu u pjeni slapa na Korani ili Žitne lađe dok plovite Kupom.

SIRENE KROZ POVIJEST

U povijesti, sirene se spominju već u ranoj grčkoj kulturi kao mitska bića zavodljivog glasa. Homer ih opjevava u Odiseji, Ovidije u Metamorfozi, a Christopher Columbo spominje u svojim zapisima s putovanja po Karipskom moru. Najpoznatija morska sirena krije se u bajci Hansa Christiana Andersena pod nazivom Mala sirena, a najpoznatija riječna sirena je Lorelai s rijeke Rajne koja je ovjekovječena u pjesmi njemačkog pjesnika Heinricha Heinea.

Od svih gradova u Hrvatskoj, samo Karlovac na svom grbu ima sirene.

Prema legendi osnivači Karlovca tražili su dopuštenje sirena Kupe i Korane da grad sagrade u njihovom naručju, kako bi ga one mogle čuvati. Zauzvrat su im obećali sagraditi grad u obliku zvijezde te ga nastaniti dobrim ljudima, a sirene u znak zahvalnosti ovjekovječiti na grbu grada.

ZNANSTVENI DOKAZI?

Postoji li negdje stručni znanstveni rad s temom: „Monitoring populacije karlovačkih riječnih sirena na području sliva Kupe, Korane, Mrežnice i Dobre“? Možda je došlo vrijeme da ga netko napiše.

„Riječne sirene su zakonom zaštićena vodena bića koja obitavaju u vodotocima na području kontinentalne Hrvatske s vlažnim tlom. Trenutna brojnost populacije u Hrvatskoj procijenjena je na desetak parova što ih svrstava u kategoriju kritično ugroženih endemskih vrsta.

Na području grada Karlovca, provođenjem monitoringa u zadnje dvije godine, pronađeno je ukupno 38 nalaza tragova kretanja sirena u obliku srebrnih krljušti s repa i pramenova zlatne kose, bez konkretnog nalaza mikrolokacije staništa.

Glavni ciljevi monitoringa na ovom području su očuvanje staništa karlovačkih sirena, prvenstveno kroz edukaciju lokalnog stanovništva i turističkih posjetitelja.

Zaključak znanstvenog rada glasi: Zbog ekstremne emocionalne osjetljivosti Karlovčana prilikom pokušaja otkrivanja mikrolokacija obitavališta karlovačkih sirena te neuspjelog pokušaja potrage za svjedocima koji su imali bliske susrete sa sirenama, odlučeno je da se odustaje od daljnjeg terenskog istraživanja kako bi sirene i dalje ostale misteriozna vodena bića koja čuvaju Karlovac i Karlovčane. Sirene je moguće vidjeti samo kao maglovitu sjenu u očima Karlovčanki.“

Ali nešto ipak znamo: kad vas karlovačke sirene zavedu i očaraju svojom pričom, uvijek ćete se vraćati na obale karlovačkih rijeka.

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Jesen u gradu na četiri rijeke

Šarene krošnje gradskih šetališta, suho lišće pod nogama, mistična magla nad parkovima, tihe riječne obale… Jesen u Karlovcu stvara zaista