Skip to content

Ivanjski krijes – karlovački vatreni pozdrav ljetu od 1779. godine

Kao turistička manifestacija, Ivanjski krijes održava se od 1966. godine, no kao pučka svetkovina ima tradiciju dugu dva i pol stoljeća!

Kiša, hladnoća, važne nogometne utakmice na Svjetskom prvenstvu… sve to može utjecati na gotovo svako događanje, ali ne i na karlovački Ivanjski krijes! Kako i priliči njenom povodu i tradiciji, odnosno najavi dolaska ljeta, obično se posjetitelji ne suočavaju s takvim problemima, no bilo je i ćudljivih godina u kojima su, svejedno, tisuće građana, mokri do kože, na obalama Kupe čekali paljenje ivanjskih krijesova.

Kako i ne bi, jer riječ je o najvećoj i najstarijoj karlovačkoj pučkoj svetkovini čija tradicija seže u (barem!) 1779. godinu. Najstariji zapisi potvrđuju da su te godine, baš na 200. obljetnicu izgradnje Karlovca, zapaljeni ivanjski krijesovi na Gazi, ali sasvim je moguće da je običaj postojao i prije. Banijanci su se ovom običaju priključili nešto kasnije, krajem 19. stoljeća, a ubrzo je sve preraslo u nadmetanje čiji će krijes biti veći, ljepši i duže gorjeti, čija će pučka fešta biti zabavnija i sadržajnija, tko će na svoju obalu privući više Karlovčana.

Sam običaj paljenja krijesova na Ivanje seže još u staroslavensku tradiciju – na ljetni solsticij krijesom se oponašalo Sunce i najavljivalo ljeto kao najplodnije godišnje doba, prizivajući dobar urod zrelog žita i istovremeno tjerajući zlo. Običaj se i danas održao u brojnim malim mjestima diljem Hrvatske, a Karlovac je jedini veći grad koji je sačuvao tradiciju – nije to nimalo čudno, jer upravo žito kroz povijest je bilo simbol uspješnosti i bogatstva grada u njegovim zlatnim vremenima trgovine, koja se odvijala upravo rijekom Kupom.

Ivanjski krijes turistička manifestacija postaje 1966.

Obrise prave turističke manifestacije Ivanjski krijes dobija 1966. godine, od kada ga organiziraju Turistička zajednica grada Karlovca i mjesne zajednice, danas gradske četvrti Banija i Gaza. Zadržavajući svoje pučke korijene, manifestacija polako prerasta u atraktivni vatreni pozdrav ljetu, koji ne privlači samo Karlovčane, već i sve više gostiju iz Hrvatske pa i inozemstva. Tradicionalnoj limenoj glazbi i kulturno-umjetničkim društvima pridružuju se rock bendovi, a s paljenjem velikih krijesova nebo obasjava i spektakularni vatromet.

Okosnica pučkog programa uvijek je ista – u poslijepodnevnim satima momčadi dvije gradske četvrti sastaju se u nogometnom susretu, a službeni početak manifestacije je točno u 20 sati na sredini kupskog mosta, gdje najsnažniji Gažani i Banijanci odmjeravaju snage u povlačenju užeta. Nakon toga brojni posjetitelji obilaze obje obale, bogatu ugostiteljsku i gastro ponudu, zabavljaju se uz nastupe folklornih društava i domaćih pop i rock sastava, a u 22 sata i kupski most i obje obale postaju pretijesni da prime sve zainteresirane za paljenje krijesova i vatromet. Zabava se, dakako, nastavlja do kasno u noć, već godinama i uz dobro prihvaćeni dodatak – koncert neke od popularnih rock skupina.

A, posljednjih godina, Ivanjski krijes nije samo vatreni pozdrav ljetu, već i – Zvjezdanom ljetu. Upravo njime i službeno počinje sadržajno, veselo i šareno karlovačko ljeto puno kulturnih i zabavnih sadržaja.

Pročitajte i ovo:

Mjesta i doživljaji

Karlovački zidići

Postoje zidine, zidovi i zidići. Zidine su u povijesti služile za obranu gradova i ljudi, a danas su turističke atrakcije.

Karlovac
Mjesta i doživljaji

Drveni most

Karlovac je grad na četiri rijeke i desetak mostova u užem dijelu grada. Mostovi, naravno, služe da premošćuju rijeke i